Voordelig voor zakelijke rijders

Zakelijk

Elk jaar weer die hoge bijtelling op uw inkomen over de cataloguswaarde van de ‘auto van de zaak’ kan een flinke belastingpost vormen. Steeds meer ondernemers en ZZP’ers kiezen daarom voor een auto van 15 jaar of ouder. Daar valt namelijk al snel jaarlijks honderden Euro’s mee te besparen. De bijtelling wordt dan namelijk niet berekend over de cataloguswaarde, maar over de dagwaarde van de auto! En dat scheelt.

Voor een auto van 15 jaar of ouder bedraagt de bijtelling 35 procent.
Gemiddeld komt de bijtelling dan op circa e 75 – 150, al na gelang de economische waarde.

Tegenover die lage bijtelling staan nog een flink aantal voordelen. Zo zijn benzine-, onderhoud- en reparatiekosten aftrekbaar (zelfs de afschrijvingskosten van de auto mag u jaarlijks van de winst aftrekken).
Nog een extra voordeel: de BTW op alle autokosten mag u in mindering brengen van uw omzetbelasting.

Kortom, ondanks de bijtelling kan het rijden in een 15 jaar oude auto al snel veel voordeel opleveren. Juist omdat u allerlei kosten mag aftrekken. Als de kosten hoger zijn dan de bijtelling – en dat is met een 15 jaar oude auto al snel het geval – dan loont het zeker om deze auto op naam van de zaak te zetten.

Bovendien is de afschrijving slechts een fractie van wat een nieuwe auto kost. En dan nog niet eens gesproken over de aanschaf-, of leasekosten van een nieuwe auto.